EN CV GÖNDER

2018 Değerlendirmesi

2018 Değerlendirmesi

Dünyanın en büyük orta ve üst düzey yönetici araştırma ve değerlendirme şirketlerinde uzun yıllar yöneticilik yaptıktan sonra, kurucusu olduğu BBI Executive Search ile sektöre değer katmaya devam eden İnci Tunalı ile hem 2078'i değerlendirdik hem de Türk liderlerin ve Türkiye'nin dünyadaki artan önemi üzerine konuştuk.

2018'i nasıl değerlendiriyorsunuz?

2018 yılında, birçok şirkette üst düzey yöneticilerin değiştiğini gördük. Dijital dönüşüm, tepedeki değişimi tetikleyen en önemli unsurlardan biri oldu. Pek çok şirket için bu dönüşüm; CEO, genel müdür ve ülke müdürü değişimlerin' beraberinde getirdi. 2018'e damgasını vuran sektör yine otomotiv oldu. Etki alanının genişliği, diğer sektörlere olan etkisi ve katkısıyla otomotiv sektörü, modern ekonominin gelişiminde her zaman olduğu gibi önemli bir yere sahip.

Otomotiv, tüm dünyanın içinde bulunduğu digital dönüşüm sürecinden en çok etkilenen ve kendini en çok dönüştüren sektörlerden biri. Türkiye'de çoğu şirketin dijital olgunluğu Endüstri 2.0 ile 3.0 arasında bir yerde konumlanırken, Türkiye otomotiv sektörü Endüstri 4.0'a öncülük ediyor.

2018 yılı için Türkiye'nin durumunu ve Türk liderlerin konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

2018 yılında, global şirketlerdeki Türk yönetici sayısında ciddi bir artış gözlemledik. Uluslararası markalar başta olmak üzere, lokal yönetici stratejisine yönelim yılın en belirgin konularından biriydi. ilgili pazarın dinamiklerini daha iyi bilen ve müşterilerle daha iyi iletişim kurabilen yerli yöneticiler tercih edilmeye başlandı. Çünkü Türkiye özelinde bakarsak, yabancı bir yöneticinin pazar dinamiklerine ve şartlarına alışması 2 yılı buluyor. Tam alıştı derken, üç yıllıkgörev süresinin sonuna geliyor ve başka ülkeye transfer oluyor. Bu örnekleri 2019'da çok fazla görmeyeceğimizi düşünüyorum.

Türk liderler, dünyanın diğer ülkelerindeki yöneticilerle yarışacak kapasite ve donanımda. Son dönemlerde, uluslararası şirketlerin bölge görevlerinde ve ana ofislerinde önemli görevlere atanan pek çok Türk yönetici biliyoruz.

Türkiye büyüyen ve yüksek potansiyeli olan bir ekonomi ve coğrafya olarak takip edilmekte olup pek çok uluslararası şirketin tepe yöneticilerini yetiştiren bir konumdadır.

Önemli kurumlara liderlik edecek yöneticilerin atanmasında aktif rol oynayan BBI EXECUTIVE SEARCH olarak, yönetici seçimlerinizde nelere dikkat ediyorsunuz?

Günümüz ekonomik yapılarının, yapay zekâ ve küreselleşmenin etkileriyle hızla değişmesinin, liderlerden beklentileri de değiştirdiğini söyleyebilirim. Özellikle tepe koltuk (CEO/genel müdür) atamaları için üç yetkinlik bizim için çok önemli sonuç odaklılık, stratejik düşünebilme ve değişime liderlik edebilme...

2019 için öngörülerinizi alabilir miyiz?

2019 yılında, farklı bakış açıları ile beslenen şirketlerin sürdürülebilir rekabet avantajı kazandığını gözlemleyeceğiz.

Her sektörde, finans kökenli yöneticilerin yıldızının parlayacağını söyleyebilirim. 2018'de olduğu gibi 2019'da da bağımsız yönetim kurulu üyelerine yönelik talep artacak, doğru konumlandırılan yönetim kurulu üyeleri de kurumlara çok yönlü katma değer sağlamaya devam edecek.